Breindoping: de kosten en baten

Hersenonderzoeker prof. Roshan Cools van het Radboudumc ontvangt een bedrag van anderhalf miljoen euro van onderzoekorganisatie NWO. Met deze Vici kan ze de komende vijf jaar onderzoek  doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Onze samenleving doet aan ‘mensverbetering’. Ook gezonde mensen proberen bijvoorbeeld met dopamine-verhogende middelen zoals Ritalin en Concerta de werking van hun hersenen te verbeteren. Prof Roshan Cools van het Radboudumc doet onderzoekt naar cognitieve controle, een belangrijke hersenfunctie die ervoor zorgt dat we niet gemakkelijk worden afgeleid als we onszelf bepaalde doelen stellen. Mensen proberen die controle soms te verbeteren met middelen zoals Ritalin en Concerta. Of ze cognitieve prestatie echt verbeteren en welke effecten ze precies hebben op het denken is niet helemaal duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat ze bepaalde cognitieve functies, zoals creativiteit, juist verminderen.

Cools: “We hebben aangetoond dat de effecten van deze dopaminerge middelen sterk kunnen verschillen. We zien niet alleen verschillen tussen individuen onderling, maar de werking lijkt ook afhankelijk van de situatie waarin de middelen worden gebruikt. Om de effecten van deze middelen beter te kunnen bepalen is meer inzicht nodig in de manier waarop dopamine invloed heeft op de neurocognitieve mechanismen die betrokken zijn bij de cognitieve controle.

De gevolgen daarvan zijn onduidelijk. Dit project onderzoekt de kosten en baten, de voor- en nadelen van dopamine voor de hersenfuncties die van belang zijn voor zowel optimale cognitieve controle als creatief denken.

Bron: persbericht Radboudumc